Na een welverdiende zomervakantie heeft Stichting Wetwinkel Amsterdam haar deuren weer voor u geopend. Net als voor de vakantie staan onze Wetwinkeliers elke dinsdag en donderdag van 19:00 tot 20:30 klaar voor al uw juridische vraag. Anders dan voor de zomer is deze blog, hier houden wij u op de hoogte van wat er allemaal gebeurt in en rondom de Wetwinkel. Dit kan gaan over wat er zoal op het spreekuur gebeurt, welke zaken we hebben gewonnen, kantoorbezoeken die hebben plaatsgevonden en natuurlijk ook informatie over ontwikkelingen in het recht. Ondanks dat we dicht waren voor de zomervakantie, hebben we niet stil gezeten:

Achterstallige huur?

In februari 2022 kregen we tijdens ons spreekuur de net 18-jarige Neil op bezoek. Deze zomer net overgevlogen uit India om hier aan de UvA te studeren. Onderdak had hij vanuit India via Kamernet geregeld en wist dus niet wat hem te wachten stond. Eenmaal in de kamer bleken er wat kleine gebreken te zijn; een raam dat niet goed sloot, een verwarming die niet goed werkte en lekkende leidingen. Ondanks meerdere vragen aan de verhuurder, bleef hulp uit tot grote frustraties van cliënt. Na een flink wat Whatsapp contact over onder andere de gebreken kwamen de verhuurder en cliënt tot de conclusie dat het zo niet langer door kon gaan. Via Whatsapp spraken ze af dat cliënt in november de kamer zou verlaten.  Zo gezegd zo gedaan verliet cliënt de kamer op 21 november 2021.

Toch bleek deed niet het einde van cliënt zijn avontuur. In maart vorderde de oud-huurbaas van Neil namelijk de huur over de maanden december, januari en februari, om en nabij: €2200,00 euro. Wat bleek nou, cliënt stond tot februari nog ingeschreven op zijn oude adres dus dacht de verhuurder dat hij nog wat huur kon vorderen. Na overleg met onze begeleidende advocaten wisten wij Neil te vertellen dat hetgeen de verhuurder probeerde, geen kans van slagen zou hebben bij de rechter. Het was voor ons overduidelijk dat huurder en verhuurder gezamenlijk tot beëindiging van de huurovereenkomst waren gekomen dus dat verdere opzegging niet vereist was (7:271 lid 8 BW). Daarnaast maakte cliënt geen gebruik meer van het gehuurde.

Gek genoeg heeft dit uiteindelijk toch tot een rechtszaak geleid en werden we op 26 augustus bij de kantonrechter verwacht. Goed om te weten is dat je bij de kantonrechter niet verplicht een advocaat in de arm te nemen, en mag je jezelf zelf mag laten vertegenwoordigen door iemand van de Wetwinkel, hetgeen wij uiteindelijk voor Neil hebben gedaan. Tijdens de zitting werd al vrij snel duidelijk dat rechter de vordering van de verhuurder zou afwijzen en werd Neil gelukkig niet veroordeeld tot het betalen van €2200,00 euro. Een mooie overwinning voor de Wetwinkel en natuurlijk nog mooier voor cliënt.

Het dienen van twee heren

Tot de Wetwinkel had zich nog een huurder van een kamer gewend. Via een advertentie had hij op een kamer van een verhuurder gereageerd, waarop een derde hem benaderde om de verhuur verder te regelen. Nadat deze derde de kamer had geregeld voor onze cliënt, kreeg cliënt een rekening van €544,50 aan service kosten/bemiddelingskosten op zijn deurmat. Normaal gesproken is het toegestaan dergelijke bemiddelingskosten in rekening te brengen, alleen werkte deze derde in dit geval ook voor de verhuurder. Deze derde vorderde zowel bij de verhuurder als bij de huurder bemiddelingskosten en  volgens de wet mag een derde niet voor zowel de verhuurder als voor de verhuurder bemiddelen (art 7:417 lid 4 jo 7:427 BW).  Onze cliënt weigerde de bemiddelingskosten te betalen en werd daarop door deze derde gedagvaard. Uiteindelijk heeft het twee schriftelijke rondes geduurd voor de rechter in augustus oordeelde dat er inderdaad sprake was van het dienen van twee heren, en bepaalde dat onze client niks hoefde te betalen!

Kantoorbezoek Certa

Naast spreekuren en rechtbank bezoeken houdt de Wetwinkel zich gelukkig ook met andere (leuke) dingen bezig. Certa had ons uitgenodigd om langs te komen op kantoor. Certa is al jaren een trouwe sponsor van de Wetwinkel en een van de partners, Rogier Visser, een trouwe begeleider. Tijdens het kantoorbezoek werden al onze vragen over het huurrecht beantwoord door Lisanne Hennik. Daarnaast kregen we alles te weten over hoe je nou een advocaat kan worden en blijven door Werner Altenaar. De leerzame middag werd natuurlijk afgesloten met een gezellige borrel.

Dit was de blog weer voor deze maand, hopelijk tot de volgende!