Het stond bovenaan elke nieuwssite en op de voorpagina van elke krant: de ‘dividendtaksmemo’s’ die Rutte zich niet meer kon herinneren. Er werd dagenlang in de Tweede Kamer gedebatteerd over deze kwestie. De dividendbelasting begint een blok aan het been van Rutte III te worden.

Vorige week bleek de gehele coalitie bereid om de politieke geloofwaardigheid op het spel te zetten: zowel de premier als de fractievoorzitters van de coalitiepartijen beweerden zich totaal niets te herinneren van de memo’s over de zaak die tijdens de formatie zijn rondgestuurd.

Een ander gevoelig onderwerp is de dekking van de maatregel. Want wat houdt de afschaffing van de dividendbelasting nu eigenlijk in? De afschaffing werd gepresenteerd als een maatregel om het vestigingsklimaat voor grote bedrijven te verbeteren, en zo banen te behouden.
 

Opvallend is dat het ministerie van Economische Zaken dit standpunt voornamelijk lijkt te steunen. Het ministerie van Financiën lijkt niet overtuigd; de afschaffing lijkt een voordeel voor buitenlandse beleggers en overheden, dat moet worden opgebracht door binnenlandse belastingbetalers. Want elke belastingverlaging moet op de een of andere manier worden gecompenseerd. De voorlopige vraag blijft wie er uiteindelijk moeten opdraaien voor het ontstane gat van 1,4 miljard euro.